Saturday, July 22, 2017

Κατάθλιψη… μια «Σπουδή στη φθορά της Θλίψης!»

Γράφει η Θάλεια Δέσποινα Λεκκάκου 

Είναι γεγονός πως η κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά  από άνθρωπο σε άνθρωπο ενώ τα συμπτώματα και o  τρόπος ανάπτυξης της σχετίζονται  με παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.
Τα τελευταία χρόνια η κατάθλιψη θεωρείται γυναικεία ασθένεια, με την επικράτηση του άνδρα προστάτη να λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους νοσούν. Με τον όρο κατάθλιψη ο περισσότερος κόσμος εννοεί θλίψη…

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν είναι απαραίτητο να φέρουν συνεχώς  αρνητικό φορτίο συναισθημάτων. Σε παιδιά και εφήβους πολλές φορές, εκτός από την υποτονική διάθεση παρουσιάζονται  αυξημένες  δραστηριότητες και υπερκινητικότητα. Στους ενήλικες κατά τη διάρκεια της νόσου, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της άριστης επαγγελματικής απόδοσης και  μεγάλου ενδιαφέροντος, σε ότι αφορά την εικόνα τους.
Ο R.Spits αναφερόμενος στην κατάθλιψη, έστρεψε την προσοχή στις ψυχοσωματικές εκδηλώσεις  στην αρχή της ζωής…
Σήμερα… η βρεφική κατάθλιψη θεωρείται ένας κύριος παράγοντας ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης. Ένα παιδί με έντονη θλίψη πολλές φορές πνίγεται από τα συναισθήματα του, παρ’ ολαυτά όμως δυσκολεύεται να τα εξωτερικεύσει. Η συμπεριφορά των γονέων καθώς και η αυταρχική διαπαιδαγώγηση, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, κακή συμπεριφορά και έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των παιδιών.
Όπως αναφέρει ο Ζαν Πιαζέ φροϋδιστής της σχολικής τάξης… «Το άτομο δρα μόνο όταν διαταραχθεί έστω και στιγμιαία η ισορροπία, μεταξύ οργανισμού και περιβάλλοντος.
Συνεπώς, μια συμπεριφορά αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ανταλλαγής, ανάμεσα σε υποκείμενο και εξωτερικό κόσμο και η δράση προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία. (Claparede)». Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν αρχίσει ν αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά είναι να ζητήσει βοήθεια.
Η κατάθλιψη έχει πολλές μορφές  καθώς είναι μια ύπουλη και πολύ επικίνδυνη νόσος που μπορεί να σε βυθίσει, ακόμη και αν είσαι άριστος κολυμβητής. Όσο δεν τη νιώθεις ποτέ δεν θα μπορέσεις να μάθεις γι’ αυτή. Η θλίψη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κατάθλιψης  και συνήθως συνδέεται με γεγονότα. Εκείνοι που με κόπο κρατιούνται στην επιφάνεια λόγο της κατάθλιψης, δεν επηρεάζονται από φύλο η την ηλικία. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι βιώνουν τα πάντα έντονα! σκέφτονται πολύ, δίνουν σημασία σε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες…
Ο θλιμμένος ο οποίος «ασκεί» τη μελαγχολία μέσα του και δεν μπορεί με κανέναν και πουθενά,  δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε μεταβολή της ευαισθησίας. Το σύνδρομο δυσπροσαρμογής που συχνά περιέχει την εμπειρία της θλίψης, ονομάζεται κατάθλιψη.
Θλίψη είναι η τρικυμιά που ηρεμεί  μόνο με αφηγήσεις σκεπασμένων συναισθημάτων…
Η ισχύς της αγάπης είναι μέσα σ’ αυτά καθώς προσδιορίζει την ανθρώπινη υπόσταση και η έλλειψη της σχετίζεται με την εμφάνιση αρκετών ψυχικών νοσημάτων. Το φωταγωγημένο καράβι με τα ολόλευκα τρύπια πανιά, που πάντα δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει τι πάει στραβά  και αναποδογυρίζει κάθε πέντε μέτρα είναι μπροστά σου.
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Τζίντου  Κρισναμούρτι «Στοχασμοί πάνω στη ζωή μας» ο φιλόσοφος αναφέρει: «Μολονότι το πρόβλημα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, προσπαθούμε να βρούμε μια απάντηση μακριά απ’το πρόβλημα. Η λύση δεν είναι ξεχωριστή από το πρόβλημα. Στις μέρες μας αυτό το συναντάμε καθημερινά καθώς, μικρά και μεγάλα παιδιά εμπλέκονται στην παγίδα της επανάληψης η οποία οδηγεί με ακρίβεια στο ίδιο το πρόβλημα, όπως και αν αυτό είναι βαφτισμένο. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτρέψει κανείς  τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα του,ακόμη και αν τα επικρατέστερα από αυτά  ακούν σε βαθιά λυπημένα ονόματα.
Αναμεσά σε διάφορες θεωρίες, για το θέμα αυτό, πολυάριθμες έρευνες έρχονται να βεβαιώσουν πως η νοημοσύνη σχετίζεται με ισχυρότατες τάσεις που αφορούν την κατάθλιψη. Ανεξάρτητα από τους γενετικούς παράγοντες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα γεγονότα της ζωής, όπως και τις αντιλήψεις, τις προτεραιότητες και τις συμπεριφορές τους.
Έτσι, μολονότι αυτοί οι δυο θα είναι πάντα  οι «κατ’εξακολούθηση απέναντι», η βελτίωση μιας κατάστασης ως διαφορετική προσέγγιση αντιμετώπισης της ζωής από το παρόν στο μέλλον, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα. Η απόσταση ανάμεσα σε δυο τόσο απρόβλεπτες λέξεις που θα αποφύγουν τη συνάντηση  θα ισχύει, γιατί στη ζωή πάντοτε  μεσολαβεί το φλερτ ανάμεσα σε ανόμοια μοτίβα…


Θάλεια Δέσποινα Λεκκάκου είναι δημοσιογράφος (kontasou.com) – αρθρογράφος εκφραστικής γραφής & γραφίστρια (απόφοιτη της σχολής Βακαλό) με εξειδίκευση στην παιδική εικονογράφηση.

πηγή: kontasou

No comments: