Saturday, October 20, 2007

Οι ρυπαίνοντες θα πληρώνουν;

Τα δύο εκατομμύρια ευρώ θα φθάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε επιχειρήσεις που προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον. Ο τετραπλασιασμός των ανώτατων ορίων αποφασίστηκε με αφορμή τη δικαστική εμπλοκή των προστίμων που επιδικάστηκαν για τα λατομεία στο Μαρκόπουλο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως ανακοίνωσε νέους ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Μήλο και τη λίμνη Κορώνεια. Μάλιστα, η τελευταία περίπτωση έδωσε την αφορμή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στο νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη για πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και εν γένει στους τοπικούς άρχοντες για τις επιδόσεις τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τετραπλασιασμός του ανώτατου ορίου προστίμων (από μισό εκατομμύριο στα δύο εκατ. ευρώ) αποφασίστηκε μετά τα (νομικά) προβλήματα που ανέκυψαν στην υπόθεση των λατομείων στο Μαρκόπουλο. Οπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, το δικαστήριο (στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση των δύο προστίμων, ύψους 1 εκατ. ευρώ έκαστο, που επέβαλε στα δύο λατομεία τον Νοέμβριο του 2006 το ΥΠΕΧΩΔΕ) αμφισβήτησε το δικαίωμα του υπουργού να διατάσσει την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ, όταν το ανώτατο όριο είναι οι 500.000 ευρώ. «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε στο Μαρκόπουλο, βάλαμε πρόστιμα, πήγαμε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Τώρα το θέμα είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία, που είναι αρμόδιες για το κλείσιμο των λατομείων», είπε ο κ. Σουφλιάς. «Πάντως, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ξαναέκαναν έλεγχο, βρήκαν το ένα λατομείο να λειτουργεί και ξαναέστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα». Η τροπολογία για τον τετραπλασιασμό των ανώτατων προστίμων θα κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της Βορειοδυτικής Οδού Πελοποννήσου.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της λίμνης Κορώνειας και στα αποτελέσματα των ελέγχων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οπως σημείωσε, από τον Σεπτέμβριο ελέγχθηκαν 25 βιομηχανίες και διαπιστώθηκαν σε όλες παρανομίες, κυρίως στον τρόπο επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2.500 γεωτρήσεων για γεωργική εκμετάλλευση στην περιοχή είναι χωρίς άδεια, ενώ οι δήμοι της περιοχής δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή σε αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι, τόνισε ο κ. Σουφλιάς, ενώ σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβάσεις θα καταλογίζονταi υψηλά πρόστιμα, ενώ οι φάκελοι θα πηγαίνουν στον εισαγγελέα. Σημείωσε δε πως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να αυξηθούν από 19 σε 45, ενώ ανέφερε ότι συνολικά έχουν επιβάλει ως σήμερα πρόστιμα ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση της Κορώνειας στάθηκε όμως η αφορμή για να εξαπολύσει ο κ. Σουφλιάς δριμύτατη επίθεση ενάντια στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά και στο σύνολο των δήμων και των νομαρχιών της χώρας. «Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι αρμόδια να ελέγχουν τα πάντα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ένα επιτελικό υπουργείο, καθορίζει τους κανόνες και ελέγχει την εφαρμογή τους. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πηγαίνουν σε ένα σοβαρό πρόβλημα ύστερα από καταγγελίες και κάνουν ελέγχους για να διαπιστώσουν αν τα αρμόδια όργανα της νομαρχίας και των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάνουν σωστά τη δουλειά τους», ανέφερε. Απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παν. Ψωμιάδης, περί αδυναμίας της Νομαρχίας να προστατεύσει τη λίμνη λόγω ένδειας κονδυλίων και προσωπικού, ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή σύμβασης με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση έργων ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε... πρωτότυπο αίτημα του κ. Ψωμιάδη για είσπραξη των διοδίων των Μαλγάρων, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι δεν προβλέπεται από τους νόμους για τη χρηματοδότηση των νομαρχιών. Τέλος, αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός: «Δεν πρέπει να περιμένουν όλα τα χρήματα από το κράτος, αλλά να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος. Καλό είναι να είσαι αρεστός, εφόσον είσαι αιρετός πρέπει να βάζεις και σωστές προτεραιότητες. Ηταν ανάγκη ας πούμε να προσλάβεις την τάδε δεσποινίδα ή τον δείνα νεαρό, ή έπρεπε να προσλάβεις έναν χημικό για να αντιμετωπίσεις ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα;»...

Πρόστιμα σε εταιρεία εξορύξεων στη Μήλο

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων για τη δραστηριότητα των εξορυκτικών εταιρειών στη Μήλο και ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 390.000 ευρώ. Παράλληλα δεν απέκλεισε να διαταχθούν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές στον ΧΥΤΑ της Φυλής, μετά την ανακοίνωση της διαδικασίας παραπομπής στο ευρωδικαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μήλο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν ελέγχους σε πέντε περιοχές δραστηριότητας της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν την παράνομη απόρριψη περισσότερων από 70.000 τόνων σκόνης από την εξόρυξη και επεξεργασία πετρωμάτων απευθείας στη θάλασσα, καθώς και την παράνομη απόρριψη υγρών αποβλήτων στις περιοχές Βούδια και Τσιγκράδο και εισηγήθηκαν πρόστιμο 390.000 ευρώ. Για τις δραστηριότητες της ίδιας εταιρείας σε άλλες τρεις περιοχές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Οι φάκελοι των δύο πρώτων περιπτώσεων διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές κυρώσεις όχι μόνο στην εταιρεία S&B, αλλά και στις αρχές που την αδειοδότησαν. Η εταιρεία, πάντως, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, τις οποίες έχει εγκρίνει και το ΥΠΕΧΩΔΕ και λειτουργεί με βάση τα όσα προβλέπουν.

Ο κ. Σουφλιάς κλήθηκε από την «Καθημερινή» να σχολιάσει την προχθεσινή ανακοίνωση της παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής (θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η «Κ» στις 23 Σεπτεμβρίου). «Η αρμοδιότητα για τον ΧΥΤΑ είναι στην Περιφέρεια Αττικής, από την οποία δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση. Εμείς απλώς εγκρίναμε τους περιβαλλοντικούς όρους», ανέφερε και διευκρίνισε ότι θα διατάξει ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα.

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/10/2007)

1 comment:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ said...

Αγαπητέ μου Νίκο,

υποτίθεται πως το μέτρο "ο ρυπαίνων πληρώνει" αποσκοπεί στην :
1. εκτίμηση της ζημιάς που προκαλεί η συγκερκιμένη ρύπανση,
2. επιβολή προστίμου ικανού να αποκαταστήσει στο ακέραιο και στη διάσταση του χρόνου τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη ρύπανση,
3. είσπραξη του προστίμου από την πολιτεία, ή τις πολιτείες σε περίπτωση διεθνούς ρύπανσης και τη διάθεση για την πλήρη και οριστική αποκατάσταση της ζημιάς.
Γιά να λειτουργήσει αυτό το σύστημα και να τύχει καθολικής εφαρμογής χρειάζεται ένας γιγάντιος παγκόσμιος μηχανισμός το τεράστιο κόστος λειτουργίας του οποίου θα έπρεπε να επιμερίζεται στους ρυπαίνοντες και να προσμετράται αναλογικά σε κάθε ζημιά από ρύπανση.

Ερώτημα πρώτο:
Υπάρχει νομίζεις κανένας που πιστεύει πως σε συνθήκες καπιταλισμού και μάλιστα πλιάτσικοκαπιταλισμού ή μανιακού καπιταλισμού θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο;
Ερώτημα δεύτερο:
Με δεδομένο πως η ρύπανση :
α. καταστρέφει το όζον με τις γνωστές συνέπειες του θερμοκηπίου, β. καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη,
γ. ρυπαίνει τα επιφανειακά και τα υπόγεια αποθέματα νερού,
δ. πυροδοτεί την οικολογική βόμβα",
ε. σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους και
στ. έχει συσωρεύσει και συνεχίζει να συσωρεύει αθροιστικά τόσα ραδιενεργά απόβλητα και τοξικές ουσίες που θα σκοτώνουν τη ζωή για χιλίάδες ακόμα χρόνια, ακόμα κι' αν σήμερα σταματούσε κάθε μορφής ρύπανση του πλανήτη,
πιστεύει κανείς πως είναι δυνατή η αποτίμηση των ζημιών ;
Ερώτημα τρίτο:
Ποιός και με ποιά κριτήρια θα αποτιμήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά εξαιτίας της ρύπανσης;
Ερώτημα τέταρτο:
Ποιός και με ποιά κριτήρια θα αποτιμήσει τη ζημιά που προκαλείται στα διάφορα οικοσυστήματα εξαιτίας της ρύπανσης , διαδικασία που οδηγεί στην ερημοποίηση τεράστιων περιοχών του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει πως η Γη, αν δεν αντιδράσει άμεσα και δραστικά σύμπασα η ανθρωπότητα για να σταματήσει την καπιταλιστική λεηλασία του πλανήτη, η Γη θα γίνει αργά ή γρήγορα Άρης.
Γι' αυτό λοιπόν η θεωρία "ο ρυπαίνων πληρώνει" είναι ένα αμερικάνικο παραμύθι, μιά απάτη για να συνεχίσει ο καπιταλισμός την καταστροφή και να σπέρνει το θάνατο για το κέρδος.
Μιά απάτη που την έστησε η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση για να αγοράζουν οι πολυεθνικές των καπιταλιστικών μητροπόλεων "δικαιώματα ρύπανσης" από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Συμπέρασμα:
Αγώνας κατά της ρύπανσης σημαίνει αγώνας για το ξεπέρασμα του κερδοκεντρικού καπιταλισμού και το πέρασμα σε έναν άλλο ανθρωποκεντρικό τρόπο παραγωγής που θα σέβεται τη φύση και τη ζωή.
Ο υποβιβασμός αυτού του αγώνα σε 'αγώνα περιβαλλοντολογούντων για το περιβάλλον, πράσινων ', χωρίς να αμφισβητεί τον καπιταλισμό, δεν είναι, σε τελική ανάλυση, παρά αγώνας των αντζέντηδων του βρωμοκαπιταλισμού που στις μέρες μας παράγει ρύπους για να προκαλέσει ζήτηση για την αγορά 'αντιρυπογόνων συστημάτων" και διάφορα άλλα κερδοφόρα "μέτρα".
Αυτά προς το παρόν.
Να είσαι καλά

Κώστας Λάμπος