Friday, October 31, 2008

«Τεχνητή αναπνοή» στον πλανήτη



Μια «ηλιακή ομπρέλα», ένα «τεχνητό ηφαίστειο», το «αεριοφάγο πλαγκτόν», τα «τεχνητά δέντρα»... Δεν πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά για επιστημονικές μεν, εκκεντρικές δε προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μία από τις προτάσεις είναι και τα τεχνητά δέντρα. Θα λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού της ατμόσφαιρας απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα (φωτ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ)
Ηδη οι πρώτες πειραματικές δοκιμές τους έχουν ξεκινήσει και η Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών πρόκειται να τις μελετήσει, για να διαπιστωθεί εάν όντως μπορούν να σώσουν τον πλανήτη.

Το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ανάμεσά τους και κλιματολόγοι, γεωφυσικοί, μηχανικοί, πρόκειται να δημοσιευτεί στο τέλος του 2009. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκκεντρικά τεχνολογικά εγχειρήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Μόλις πέρσι η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εκτεταμένη έκθεση για το θέμα που θεωρείται πολύ χρήσιμη, το πρώτο βήμα δηλαδή για να βγουν οι προτάσεις από τη σφαίρα της φαντασίας. Οι αντιδράσεις βέβαια δεν λείπουν και ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και έαν έχουν εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή, ορισμένες από αυτές τις προτάσεις θα προκαλέσουν «προβλήματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε» στη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Τέσσερις προτάσεις

Ορισμένα από τα «εκκεντρικά εγχειρήματα» που κερδίζουν έδαφος:

1. Το τεχνητό ηφαίστειο: με την έκρηξή του θα διοχετευτούν στην ατμόσφαιρα γιγατόνοι θείου, το οποίο σταδιακά θα μειώσει τη θερμοκρασία του πλανήτη.

2. Το «Πείραμα Geritol» ή αλλιώς το «αεριοφάγο πλαγκτόν»: η διοχέτευση τόνων ρινισμάτων σιδήρου στον Ειρηνικό Ωκεανό θα δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες πλαγκτού, το οποίο με τη σειρά του θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

3. Ηλιακή ομπρέλα: επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνας εργάζονται για τη δημιουργία στόλου διαστημικών αεροσκαφών, που θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα σκίασης» μεταξύ του ήλιου και του πλανήτη μειώνοντας την ακτινοβολία που φτάνει στη Γη.

4. Τεχνητά δέντρα: θα λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού της ατμόσφαιρας απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία θα επεξεργάζονται και θα εκλύουν αέρια φιλικά για το περιβάλλον.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: BBC, www.usatoday.com), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008

No comments: