Friday, October 31, 2008

Υπερθέρμανση πόλων: ιδού ο ένοχος


Με τη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα να σημειώνει ξαφνική άνοδο και την υπερθέρμανση των πόλων της Γης να συνδέεται πλέον άμεσα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, η επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποκτά ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Geoscience» έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες για το ρόλο του ανθρώπου στην υπερθέρμανση αυτών των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές περιοχών. Αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από το 1900 ώς το 2008, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μόνο τα μοντέλα που περιλαμβάνουν τις οφειλόμενες στον άνθρωπο εκπομπές καυσαερίων (διοξείδιο του άνθρακα, χλωροφθοράνθρακες) οδηγούν στις συνθήκες και τις θερμοκρασίες που καταγράφονται σήμερα στην πράξη. Κατέληξαν έτσι ότι «η αύξηση των θερμοκρασιών τις τελευταίες δεκαετίες στην Αρκτική και την Ανταρκτική μπορούν ν' αποδοθούν ευθέως στις ανθρώπινες δραστηριότητες».

Προβληματίζει το μεθάνιο

Λιγότερο σίγουροι εμφανίζονται ωστόσο οι επιστήμονες σχετικά με τα αίτια της απότομης αύξησης του μεθανίου στην ατμόσφαιρα μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Το μεθάνιο υπάρχει σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ' ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι ένα αέριο που έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να εγκλωβίζει την ηλιακή ακτινοβολία που υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Από την προ-βιομηχανική περίοδο ώς τις μέρες μας η ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά την τελευταία δεκαετία παρέμενε σχεδόν σταθερή, κάνοντας τους ειδικούς να πιστέψουν ότι οι συνολικές εκπομπές μεθανίου εξισορροπούνταν από τη φυσική καταστροφή του κατά την αντίδρασή του με το υδροξύλιο της ατμόσφαιρας. Η σχετική αυτή ισορροπία διαταράχθηκε όμως στις αρχές του 2007 με την εκπομπή επιπλέον εκατομμυρίων τόνων μεθανίου, και μάλιστα σε όλες τις περιοχές του κόσμου που εξετάστηκαν. Μία απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε κάποια μείωση του υδροξυλίου στην ατμόσφαιρα, ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν προς το παρόν να πουν εάν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ανωμαλία ή για την αρχή μιας τάσης.

Σε κάθε περίπτωση η καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου επείγει και πολλοί πιστεύουν ότι ο κόσμος έχει ακόμη τα κεφάλαια και την ικανότητα ν' αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές. Κατά τον Τζέιμς Κάμερον, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Climate Change Capital με έδρα το Λονδίνο, τα κράτη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση ως δικαιολογία για καθυστερήσεις. Η διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τους τελευταίους μήνες αποτελεί απόδειξη του πόσο μεγάλη και πόσο δυνατή μπορεί να είναι η διεθνής συνεργασία απέναντι σε μια μεγάλη κρίση. Εάν οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονταν με την ίδια αποτελεσματικότητα στην επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, υποστηρίζει ο Κάμερον, ο κόσμος θα μπορούσε ν' αντιμετωπίσει και τις δύο κρίσεις ταυτοχρόνως.

(Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο-Ρόιτερς), Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008

No comments: