Friday, October 24, 2008

Μετανάστες λόγω κλίματος

Περίπου 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Αφρική μέσα σε 20 χρόνια. 330 εκατ. θα κάνουν το ίδιο έως το τέλος του αιώνα [Eθνος, 24/10/2008].

«Στρατοί» κλιματικών μεταναστών αναμένεται να σχηματιστούν στον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ηδη περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του αιώνα θα κάνουν το ίδιο περισσότερα από 330 εκατομμύρια άτομα, εξαιτίας αλλαγών του κλίματος, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι φυσικές καταστροφές.

Μετανάστες λόγω κλίματος

Το θέμα απασχόλησε χθες τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου για την «πράσινη οικονομία» που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), στη Θεσσαλονίκη.

Μετανάστες λόγω κλίματος

Σύμφωνα με τον Δ. Εσδρά, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, οι κλιματικές αλλαγές αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη και περισσότερο τη νότια και ανατολική Ασία, περιοχές της Αφρικής και μικρά νησιωτικά κράτη.

Τη «βαλκανική» εμπειρία μετέφερε ο Σ. Φαλντίσκι, στέλεχος του ιδρύματος ΤΙΜΕ στη Βουλγαρία, ο οποίος ανέφερε πως οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στη γεωργία.

Τα τελευταία 30 χρόνια, όπως είπε, παρατηρήθηκε στη γειτονική χώρα μια εντυπωσιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου, με αποτέλεσμα σήμερα το 71% του πληθυσμού να ζει σε αστικές περιοχές και το 29% σε χωριά.

Από τους 650.000 Βούλγαρους που ασχολούνταν με τη γεωργία σήμερα έχουν απομείνει μόλις 11.000 άτομα.

«Παρά τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι κυβερνήσεις των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης κώφευσαν και συνεχίζουν να κωφεύουν, με αποτέλεσμα το αναπτυξιακό χάσμα Βορρά - Νότου να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, με επίκεντρο πλέον την Αφρική», είπε ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Ζ. Παπαδημητρίου.

Οι κλιματικές αλλαγές και οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό τους γεννούν νέα, «πράσινα» επαγγέλματα, και καταργούν άλλα σε τομείς που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους απαιτούνται νέες δεξιότητες για τη μετεξέλιξή τους στο πλαίσιο της «πράσινης» οικονομίας. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

Τομείς της οικονομίας, όπως η οικοδομή, οι μαζικές μεταφορές, το «έξυπνο» ηλεκτρικό δίκτυο, η αιολική και ηλιακή ενέργεια, και τα βιοκαύσιμα, θα χρειαστούν νέες ειδικότητες και δεξιότητες πάνω στις πράσινες τεχνολογίες (π.χ. ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, σχεδιασμός και κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ, μηχανικοί περιβάλλοντος κ.ά.), ενώ έμμεσα θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η προστασία οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, ο περιορισμός κατανάλωσης νερού, η απομάκρυνση και καταστροφή αποβλήτων κ.ά.

Αντίθετα, θα χαθούν θέσεις εργασίας σε ενεργοβόρους τομείς και κλάδους που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως σε αυτόν της παραγωγής άνθρακα (η ΕΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 20% έως το 2020).

No comments: