Wednesday, November 5, 2008

Νέα επίθεση σε οικολόγους, αντιπολίτευση, δημοσιογράφους

Νέα επίθεση σε οικολογικές οργανώσεις, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιογράφους «με αυξημένες οικολογικές ευαισθησίες» επιχειρεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας τους ότι επιδίδονται συστηματικά σε μηδενισμό του τεράστιου έργου που κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Δύο είναι τα σημεία αναφοράς:

* Το εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που περιλαμβάνει και τη Βιστονίδα. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν εξαιρείται από το καθεστώς προστασίας η περιοχή της Βάσοβας, αλλά στην ουσία το επιβεβαιώνει αναφέροντας ότι η χερσαία ζώνη των 2.700 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί από το 1980 βιομηχανική ζώνη και υπάρχουν από τότε δεξαμενές καυσίμων. Κατά τα άλλα βρίσκεται στη ζώνη... απόλυτης προστασίας. Οσο για την έκταση της «Φωνής της Αμερικής» αναφέρει ότι πρόκειται για 8.000 από τα 727.000 στρέμματα του πάρκου, ενώ αμφισβητεί τα στοιχεία των οικολογικών οργανώσεων ότι στον χώρο αυτό υπάρχουν τσακάλια, που θεωρούνται σημαντικός παράγοντας άγριας ζωής στη μεσογειακή ζώνη.

**Η περιοχή Σαμαραίικα, στο εθνικό πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο. Δεν εξαιρείται από το καθεστώς προστασίας, αναφέρει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά ξεχνά ότι η σχετική απόφαση, που ώς τώρα έχει υπογραφεί μόνον από τον κ. Σουφλιά, προβλέπει χωριστή οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων μέσα από μελέτη που θα γίνει στο μέλλον.

Δεν λείπουν οι γνωστές «κορόνες» για υπερβολές που... βλάπτουν το περιβάλλον, δογματισμό και «ιδιοκτησιακή αντίληψη», που πάντως συνοδεύονται από εκκλήσεις για επικοδομητική συνεργασία! Στον απολογισμό του υπουργείου μνημονεύονται αποφάσεις θεσμοθέτησης εννέα προστατευόμενων περιοχών, εκπόνηση ή επικαιροποίηση μελετών για 59 περιπτώσεις και εξασφάλιση 50 εκατ. ευρώ για τους φορείς διαχείρισης.

Χθες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την προώθηση άλλης μιας κοινής υπουργικής απόφασης, αυτή τη φορά για την προστατευόμενη ζώνη των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, καθώς και το έλος Καλοδικείου στην Ηπειρο, η οποία προς το παρόν έχει υπογραφεί μόνον από τον κ. Σουφλιά. Καλύπτει έκταση 156.000 στρεμμάτων, όπου ζουν 390 είδη πτηνών και σημαντικών θηλαστικών. Οι απαγορεύσεις είναι περιορισμένες, αφού ακόμη και στη ζώνη Α επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε ζώνη 500 μέτρων από τα εγκεκριμένα όρια οικισμών.

Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

No comments: