Monday, December 22, 2008

Καρύδια, ολοκληρωμένη τροφή

Reuters

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει καθημερινά και κατανάλωση καρυδιών, βοηθάει στην ανάσχεση παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιοπάθεια, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ερευνητές.

Σε σχετική μελέτη η οποία περιέλαβε περισσότερα από 1.200 άτομα μεγάλης ηλικίας, Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που τηρούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή παρουσίαζαν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή τo σύνολο επικίνδυνων παραγόντων για εκδήλωση καρδιοπάθειας, διαβήτη και εγκεφαλικού. Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος και τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ενδεδειγμένα όρια. H συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου μεταξύ ανδρών και γυναικών που ακολούθησαν την εμπλουτισμένη και με καρύδια μεσογειακή διατροφή «έπεσε» σχεδόν κατά 14% μέσα σε ένα έτος, σε σύγκριση με περίπου 7% άλλων ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι τήρησαν παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή «ενισχυμένη» με ελαιόλαδο.

Σε μια τρίτη ομάδα μελέτης, στην οποία συστήθηκε να τηρήσει διατροφή χαμηλών λιπαρών, η εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου μειώθηκε μόνο κατά 2%.

  • Γενικότερα οφέλη

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στο να ελεγχθεί το μεταβολικό σύνδρομο, ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους ή εκγύμναση, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό Archives of Internal Medicine. Επίσης οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Jordi Salas - Salvado, επισημαίνουν ότι τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα για την υγεία μας, όταν χρησιμοποιούμε τα καρύδια ως κύρια πηγή λιπαρών συστατικών. Αμφότερες οι ομάδες μελέτης της μεσογειακής διατροφής αύξησαν την κατανάλωση του «έξτρα» παρθένου ελαιόλαδου και η έρευνα έδειξε ότι με το ελαιόλαδο έχουμε επίσης καρδιαγγειακά οφέλη. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι, αντιθέτως με το ελαιόλαδο, τα καρύδια είναι «ολοκληρωμένη τροφή», με θρεπτικά συστατικά διαφορετικά από των υγιεινών λιπαρών – συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Τα καρύδια περιέχουν ουσιαστικώς περισσότερα λιπαρά συστατικά με ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πιο υγιεινά για την καρδιά σε σύγκριση με αυτά του ελαιόλαδου.

Αυτές οι θρεπτικές ύλες αποδείχθηκε ότι μειώνουν την πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές και βοηθούν στην καλύτερη «χρησιμοποίηση» της ινσουλίνης από τον οργανισμό, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

  • Δείγμα 1.200 ατόμων

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 1.224 ενήλικες με υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, το 61% των οποίων παρουσίαζε μεταβολικό σύνδρομο στην έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες ελάμβαναν μέρος και σε περιοδικές συνεδρίες με ζητούμενο πώς να βελτιώσουν τη διατροφή τους, με συμβουλές για το μαγείρεμα με ελαιόλαδο, για την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με λευκό κρέας και ψάρι, καθώς και για την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Μετά ένα χρόνο, η ομάδα του δρος Salas -Salvado διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο βάρος των ατόμων. Ωστόσο, υπήρξαν μειώσεις σε κάποιους από τους συντελεστές του μεταβολικού συνδρόμου –περισσότερο εμφανείς στα άτομα που ενίσχυσαν τη διατροφή τους με την κατανάλωση καρυδιών. [Η Καθημερινή, 21/12/2008]

No comments: