Thursday, April 16, 2009

«Η τραγωδία του Ασωπού»

  • Η μόλυνση στον Ασωπό είναι πέντε φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στο Χίνκλεϊ, τόνισε η Αμερικανίδα ακτιβίστρια κ. Εριν Μπρόκοβιτς, μιλώντας μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Η ημερίδα, που έγινε υπό την αιγίδα του Κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνδιοργανώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού. Συμμετείχαν ως ομιλητές πολλοί Ελληνες επιστήμονες που παρουσίασαν στοιχεία για τη μόλυνση στη λεκάνη του Ασωπού και τις βαριές επιπτώσεις για την υγεία πολλών Ελλήνων. Η κ. Μπρόκοβιτς στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων και δράσης για το πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό και ανησυχητικό». Οπως είπε, μετρήσεις σε πηγάδια της περιοχής δείχνουν ότι η μόλυνση των υδάτων με εξασθενές χρώμιο είναι πέντε φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στο Χίνκλεϊ της Καλιφόρνια. Η κ. Εριν Μπρόκοβιτς έγινε γνωστή όταν αποκάλυψε τη μόλυνση με εξασθενές χρώμιο της περιοχής Χίνκλεϊ και μάλιστα η ιστορία της γυρίστηκε ταινία.
  • Η ανάληψη δράσης για τον Ασωπό, η προστασία της υγείας των πολιτών από το τοξικό εξασθενές χρώμιο και η αποκατάσταση της περιοχής ήταν και ο στόχος των διοργανωτών της ημερίδας. «Η μόλυνση του Ασωπού είναι πολύ σοβαρή και συνεχίζεται επί δεκαετίες, ενώ παραβιάζονται τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες. Βλέπουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει δράση, με συνέπεια να θίγεται το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας τους και παράλληλα το περιβάλλον», είπε η κ. Μόνικα Φρασόνι, αντιπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων. «Απαιτούμε από την Κομισιόν να δράσει γιατί οι οδηγίες (για την προστασία των υδάτων, την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και την περιβαλλοντική ευθύνη) είναι πολύ σαφείς.

Θα πιέσουν την Κομισιόν

  • Η κ. Φρασόνι πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι θα πιέσουν την Κομισιόν ώστε να κινήσει τη διαδικασία περί παράβασης οδηγιών της Ε.Ε. Η περίπτωση του Ασωπού μπορεί να αποτελέσει μοντέλο όπου παρουσιάζεται το σύνολο των προβλημάτων που προκύπτουν από την παράβαση των νόμων σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα, είπε ο κ. Θανάσης Παντέλογλου, πρόεδρος του ΙΤΑΠ. «Η τραγωδία του Ασωπού αφορά 200.000 πολίτες. Ηρθαμε στο Ε.Κ. αναζητώντας συμμάχους που θα μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόζονται και στην περιοχή μας οι ευρωπαϊκοί νόμοι».
  • Στη διάρκεια της ημερίδας μίλησε, εκτός προγράμματος, ο γ.γ. του ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο οποίος υποστήριξε ότι τα επιφανειακά ύδατα του Ασωπού δεν είναι πλέον μολυσμένα και ότι το πρόβλημα της μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο υπάρχει μόνο στα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Στη συνέχεια δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων, ωστόσο δεν κατάφερε να εξηγήσει πώς συνέβη αυτό το «θαύμα», να καθαρίσει δηλαδή από μόνος του ο ποταμός, λίγους μήνες αφότου μετρήθηκε ότι είναι μολυσμένος.
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαρκαγιαννη, 16/04/2009

No comments: