Sunday, May 24, 2009

Κατάλαβε κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται στις 24 Μαΐου;

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων γιορτάζεται στις 24 Μαΐου σε ανάμνηση της δημιουργίας των εννιά εθνικών πάρκων της Σουηδίας το 1909. Από το 1999 εορτάζεται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στους ελάχιστους αστικούς βιοτόπους.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάρκων, γνωστή και ως Europarc, έχει βαλθεί να ξεσηκώσει τους απανταχού κατοίκους των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο, να κάνουν μια βόλτα στους πράσινους εναπομείναντες «παραδείσους» των χωρών τους.

Πάρκα που φιλοξενούν διάφορα και ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι είδη χλωρίδας και πανίδας, παίρνουν «ζωή» με διάφορες εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικους. Mια ευχάριστη βόλτα μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να μετατραπεί σε μια επιμορφωτική και ενημερωτική ημέρα σχετικά με τη σημασία και την αναγκαιότητα των μικρών βιότοπων.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όμως η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς, ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι λόγω κλίσης του εδάφους, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα, προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στο αφιλόξενο τσιμεντένιο περιβάλλον.

Εθνικός Κήπος, Αττικό Άλσος, Πεδίον του Άρεως, Άλσος Νέας Σμύρνης, Άλσος Συγγρού, Πάρκο «Α. Τρίτσης», αλλά και άλλοι διάσπαρτοι χώροι πρασίνου φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων, συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια κοινωνική αξία.

Για περισσόετρες πληροφορίες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.europarc.org/what-we-do/european-day-of-park .

No comments: