Monday, May 4, 2009

Καταπολέμηση του αποκλεισμού των Ρομ

Η κατάσταση πολλών εκατομμυρίων Ρομ στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες της χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες διακρίσεις και αποκλεισμό από την κανονική κοινωνία, με δυσανάλογα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, κακή κατάσταση υγείας και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, οι Ρομ είναι συχνά θύματα διακριτικής μεταχείρισης και ρατσιστικής βίας.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ευρύ φάσμα μέσων για την καταπολέμηση της διακριτικής μεταχείρισης και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομ. Η οδηγία 2000/43/EΚ απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση για λόγους φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία (συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης της υγείας) και στην πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τα κοινοτικά προγράμματα μπορούν να παράσχουν οικονομική ενίσχυση για σχέδια και πολιτικές, ενώ οι μηχανισμοί πολιτικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο στους τομείς του κοινωνικού αποκλεισμού, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της υγείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του αποκλεισμού των Ρομ μέσω του συντονισμού στοχοθετημένης ανάλυσης και δράσης καθώς και ενσωμάτωσης των θεμάτων ισότητας.
  • Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, η ΕΕ πραγματοποίησε συνάντηση στην Πράγα σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμας με θέμα την ένταξη των Ρομ και με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των εθνικών ενεργειών για την καταπολέμηση του αποκλεισμού της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της Ευρώπης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ΕΕ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί και η κοινωνία των πολιτών και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με επιτυχείς πολιτικές ένταξης των Ρομ.
  • Η συνάντηση θα εξετάσει την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση του αποκλεισμού των Ρομ από την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Ρομ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Σεπτέμβριο 2008. Ανταποκρίνεται δε στο αίτημα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων το Δεκέμβριο 2008 να οργανωθεί ανταλλαγή ορθής πρακτικής και εμπειριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών μέσω μιας ενσωματωμένης ευρωπαϊκής πλατφόρμας.
  • Στόχος της συνεδρίασης είναι να επισημανθεί μια σειρά βασικών αρχών που χρειάζονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ένταξης των Ρομ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των Ρομ με μέσα και πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ το 2009 και το 2010. Θα παρουσιάσει επίσης έκθεση σχετικά με την υλοποίηση νέου πιλοτικού σχεδίου 5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προστέθηκε στον προϋπολογισμό του 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή θα υποβάλει πλήρη έκθεση προόδου στις αρχές του 2010 πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής των Ρομ που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2010.

Περισσότερες πληροφορίες

Πηγή www.euro-info.gr

No comments: