Thursday, June 25, 2009

Ανοιχτές ακόμη οι πληγές της Πάρνηθας

  • Ενα μεγάλο μέρος του ελατοδάσους δεν θα αποκατασταθεί – Σκουπίδια, λαθροθηρία και αδιαφορία εξακολουθούν να την τραυματίζουν

Της Τανιας Γεωργιοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/6/2009

Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το πιο καλά «φυλασσόμενο» βουνό της Αττικής, την Πάρνηθα, ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης του ελατοδάσους πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί.

Πάντως, ο μέγιστος κίνδυνος για την ασφάλεια της Πάρνηθας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Στον Εθνικό Δρυμό περισσεύουν τα σκουπίδια, η αδιαφορία, ενώ ανθεί η λαθροθηρία. Την ίδια στιγμή εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο κατανομής και αξιοποίησης των κονδυλίων για την πυροπροστασία.

«Δεν έρχεστε σε λίγο, ρε παιδιά, να τελειώσω πρώτα το πλύσιμο». Αυτή ήταν η αντίδραση πολίτη που χρησιμοποιούσε το νερό δεξαμενής που έχει εγκατασταθεί στην Πάρνηθα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όταν πυροσβεστικό όχημα πλησίασε για να γεμίσει με νερό, όπως διηγείται εθελοντής.

Στο βουνό πολύ συχνά εντοπίζονται σπασμένες μπάρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που παρά την απαγόρευση διέλευσης που επιβάλλεται τις ημέρες που η επικινδυνότητα για την εκδήλωση των πυρκαγιών είναι αυξημένη, οι πολίτες αρνούνται να υπακούσουν στους δασοφύλακες που τους εφιστούν την προσοχή. Επίσης μεγάλο πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου ο Φορέας Διαχείρισης της Πάρνηθας έχει αποφασίσει να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, είναι η λαθροθηρία. «Οργανωμένοι επαγγελματίες σκοτώνουν ελάφια κυρίως, αλλά και κρι κρι στα όρια του δρυμού στην περιοχή της Οινόης και των Δερβενοχωρίων με όπλα, προκειμένου να πουλήσουν στη συνέχεια το κρέας τους» λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς κ. Ηλίας Τζιρίτης. Οπως τονίζει, ενώ στην Πάρνηθα η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς «υπάρχει ένα θέμα με τον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια -ανάλογα με τον πληθυσμό και όχι τις πραγματικές ανάγκες- για πυροπροστασία στους δήμους». «Ενδεικτικά» επισημαίνει «ο Δήμος Αθηναίων έλαβε φέτος 336.000 ευρώ και ο Δήμος Αν. Ζαγορίου όπου υπάγεται το 1/3 του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου 11.000».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου του 2007 μια φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, και υποτιμήθηκε, έκαψε τα 2/3 του ελατοδάσους της Πάρνηθας, συνολικά 56.000 στρέμματα από τα οποία τα 36.300 στρέμματα εντός του Εθνικού Δρυμού.

Οσον αφορά την αποκατάσταση της καμένης έκτασης και κυρίως του ελατοδάσους που δεν μπορεί να ξαναζήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί αναδάσωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης κ. Δ. Σπαθή, δεν είναι εφικτή σε όλη την καμένη έκταση. Επειτα από σχετική μελέτη βρέθηκε ότι «επιδεκτικά αναδάσωσης είναι τα 7.500 στρέμματα ελάτης από τα περίπου 20.000 που κάηκαν συνολικά» εφόσον σε πολλά σημεία το έδαφος είναι πετρώδες και «ρηχό».

Οι εκτιμήσεις πάντως για τις αναδασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε 2.500 στρέμματα φέτος και 550 πέρυσι είναι εξαιρετικά ευοίωνες, εφόσον τα μικρά φυτά επιβιώνουν σε ποσοστό 80%.

No comments: