Wednesday, July 8, 2009

Η «ωρολογιακή βόμβα» της Φυλής

  • Στο τέλος του 2010 ο ΧΥΤΑ θα έχει κορεστεί, ενώ η ανυπαρξία χώρων ταφής σε άλλες περιοχές δημιουργεί «συμφόρηση» στην Αθήνα



Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει ακόμη περίπου ενάμιση χρόνο ζωής, καθώς δέχεται πολύ περισσότερα απορρίμματα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ)

Ενάμισης χρόνος ζωής απομένει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής. Και μετά; Η «ωρολογιακή βόμβα» θα σκάσει και η «δυσοσμία» θα πνίξει τους ιθύνοντες, οι οποίοι χρόνια τώρα αντί να προωθήσουν βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων... πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει όμηρος τού ενός ΧΥΤΑ, ο οποίος σε περίοδο αιχμής δέχεται ως και 8.000 τόνους καθημερινά, όταν ο σχεδιασμός του ήταν για περίπου 4.500 τόνους. Ετσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) κ. Γ. Χάρδα με τον ρυθμό που πέφτουν τα σκουπίδια στη Φυλή στο τέλος του 2010 ο ΧΥΤΑ θα έχει κορεστεί.

Στον ΧΥΤΑ της Φυλής καταλήγουν καθημερινά περί τους 6.500 τόνους απορριμμάτων, υπάρχουν όμως και μέρες που πέφτουν ακόμη και 8.000 τόνοι. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα έπρεπε να δέχεται. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Χάρδας, με δεδομένο ότι κάθε Αθηναίος παράγει περίπου 1,3 κιλά σκουπιδιών, τα 4 εκατομμύρια που ζουν στην πρωτεύουσα παράγουν 5.200 τόνους. «Αφαιρώντας τους 700 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού, στη Φυλή δεν θα έπρεπε να καταλήγουν περισσότεροι από 4.500 τόνοι απορριμμάτων» αναφέρει.

Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών όμως οδηγούνται στη Φυλή και από άλλες περιοχές εκτός Αττικής. Το γεγονός ότι δεν λειτουργούν ΧΥΤΑ σε πολλές περιφέρειες της χώρας, ειδικά στην Πελοπόννησο, δημιουργεί «συμφόρηση» στην Αθήνα. «Η Σπάρτη, το Ναύπλιο, όπως και πολλοί άλλοι μεγάλοι δήμοι της Νότιας Ελλάδας, δεν έχουν ΧΥΤΑ. Το σκουπίδι ωστόσο δεν εξαφανίζεται. Κάπου πρέπει να πάει. Και όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές χωρίς να δίνει άλλη λύση, τότε ορισμένοι εργολάβοι μεταφοράς απορριμμάτων τα παίρνουν από άλλες περιοχές και τα εισάγουν “βαφτισμένα” ως σκουπίδια του Λεκανοπεδίου» καταγγέλλει ο κ. Χάρδας.

Α υτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής περίπου κατά τρία χρόνια. «Η διάρκεια ζωής του ήταν για 8 χρόνια. Ο υπολειπόμενος χρόνος είναι 1,5 χρόνος και ήδη λειτουργούμε τρία χρόνια. Με τις υπερβάσεις άντε να φτάσουμε συνολικά τα πέντε χρόνια. Οχι περισσότερα» τονίζει. Και προσθέτει: «Ολοι μιλάνε για νέες τεχνολογίες που θα... εξαφανίσουν τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία. Οταν τις βρούνε βλέπουμε». Σύμφωνα με τον κ. Χάρδα, αυτό που προέχει είναι να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη λύση για τους πολίτες. «Εχουμε έξι χρόνια που κουβεντιάζουμε αν θα εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και αυτό γιατί κανείς δεν κάθεται να συζητήσει σοβαρά το θέμα. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, γιατί είναι μικρό για να μας κρύψει».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φυλής κ. Δ. Μπουραΐμης θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να πιέζεται το Γραμματικό επειδή ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν έχει χρόνο ζωής. «Εάν η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τον νόμο δεν χρειάζεται δικαιολογίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κράτος που δεν σέβεται τον εαυτό του. Ή εφαρμόζει τους νόμους ή τους αλλάζει. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε ακινησία. Τι περιμένουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, το αδιέξοδο της Νάπολι;» αναρωτιέται ο δήμαρχος.

Και καταγγέλλει ότι ορισμένοι, μέσα από τέτοιου είδους καταστάσεις, επωφελούνται. «Ακριβώς όπως οι μαυραγορίτες σε καιρό πολέμου. Ετσι πλουτίζουν και τώρα που η κατάσταση βρίσκεται σε τέλμα» τονίζει και προειδοποιεί ότι ο Δήμος Φυλής θα προχωρήσει σε σοβαρές κινητοποιήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μεταξύ άλλων θα κλείσουμε και τον ΧΥΤΑ» σημειώνει.

Επισημαίνει τέλος ότι πρέπει κάθε δήμος να αναλάβει την ευθύνη των απορριμμάτων του, στον βαθμό που μπορεί να τα διαχειριστεί- να προχωρήσει σε ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών, επαναχρησιμοποίηση κ.ά. «Αυτό είναι ευθύνη των δήμων και όχι του κεντρικού κράτους» σημειώνει. Σήμερα στη χώρα μας μόλις το 14% των απορριμμάτων μας ανακυκλώνεται, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 33%.
  • Εναλλακτική διαχείριση προτείνουν οι Οικολόγοι
Η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους δεν είναι ούτε να συνεχίζουμε να κρύβουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί ούτε να επιδιώκουμε να μεταφέρονται, να θάβονται ή καίγονται τα σκουπίδια κάπου αλλού. «Η μόνη υπεύθυνη λύση είναι να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθηθεί μια πολιτική “μηδενικών αποβλήτων” με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων» σημειώνουν. Μάλιστα, χθες σε συνέντευξη Τύπου έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων:

* Οινόφυτα: Λειτουργεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στον οποίο παρότι επισήμως έχει κλείσει καταλήγουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

* Δελφοί: Συνεχίζει να λειτουργεί ο ΧΑΔΑ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στη θέση Ανεμος. * Ικαρία: Τα απορρίμματα στον ΧΑΔΑ Αγιου Κήρυκου καίγονται ανεξέλεγκτα εδώ και 30 ημέρες.

* Αλιάκμονας: Λειτουργεί ΧΑΔΑ κοντά στην κοίτη του ποταμού.

* Φωκίδα: Ο παράνομος σκουπιδότοπος στον Δήμο Τολοφώνος παραμένει ανοιχτός.

* Πελοπόννησος: Ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων έχουν καταγράψει τα μέλη των Οικολόγων Πρασίνων στην περιοχή Διδύμων (Ερμιονίδα), στη Νέα Κίο (Ναύπλιο), στη Σπάρτη, στον Δήμο Τενέας, στον Δήμο Κιάτου (η συγκεκριμένη χωματερή έχει και είσοδο), στον Δήμο Νεμέας κ.ά. Ο ΧΑΔΑ Λουτρακίου εξυπηρετεί και τον Δήμο Αγίων Θεοδώρων, ενώ σε αυτόν καταλήγει και η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού Λουτρακίου- Κορίνθου.

* Αγκίστρι: Λειτουργεί χωματερή με... θέα στη θάλασσα.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009.

No comments: