Monday, October 19, 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Διεκδικούν προστασία της φύσης μαζί με τα μονοπώλια!


Το δικό τους διαχειριστικό ρόλο στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοσκοπίας στο μεγάλο κεφάλαιο, φαίνεται πως άρχισαν να διεκδικούν μερικές από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, έχοντας ως βασική αρχή το ότι και τα μονοπώλια μπορούν να κερδίζουν και το περιβάλλον ταυτόχρονα μπορεί να προστατεύεται, δηλαδή «και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος»!

Οι 10 οργανώσεις («WWF Ελλάς», «Greenpeace», «Αρκτούρος», «Αρχέλων», Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, «MOm», «Καλλιστώ» και Δίκτυο Μεσόγειος SOS), παρακάμπτοντας εκατοντάδες άλλα τοπικά κινήματα, κατέθεσαν χτες στην υπουργό Περιβάλλοντος σειρά προτάσεων για αλλαγές στη νομοθεσία περί προστασίας της βιοποικιλότητας, χωρίς όμως να θίγουν τις βαθύτερες αιτίες που αυτή σήμερα διαρκώς υποβαθμίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανώσεις αυτές δεν αρνούνται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που σήμερα διοικούνται από τέτοιους φορείς Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ούτε ζητούν κάποια αλλαγή στο ζήτημα αυτό. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, εξέχουσα θέση έχει αυτή που επιτρέπει μέσα στις περιοχές αυτές την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. Αιολικά Πάρκα), όπως ζητά και το μεγάλο κεφάλαιο. Εντελώς υποκριτικά προβάλλουν την πρόταση για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ την ίδια στιγμή είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης της γης. Ζητούν μόνο βελτίωση του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, με την κατάργηση δύο μόνο άρθρων του, αντί να ζητούν την πλήρη κατάργησή του, όπως και των άλλων νόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προτείνουν τη δημιουργία «πράσινου ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων αναπλάσεων και «σωστή» λειτουργία προστατευόμενων περιοχών, πεδίο στο οποίο πολλές από τις οργανώσεις αυτές δραστηριοποιούνται, φυσικά με το αζημίωτο... [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20/10/2009]

No comments: