Sunday, December 20, 2009

Η κυρία Μπιρμπίλη στο στόχαστρο κυνηγών και οικολόγων

Ομοβροντίες εκατέρωθεν προκαλεί η νέα ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι

▅ Η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος απειλεί με μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος και με άλλη μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
«ΦΩΤΙΕΣ» ανάβει η νέα ρυθμιστική απόφαση που δίνει «ελευθέρας» (με τους συνήθεις περιορισμούς) στους κυνηγούς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), μόλις λίγες ημέρες μετά την αναστολή της προηγούμενης- και κατ΄ επέκταση του κυνηγιού- από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος «απειλεί» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό κ. Θ. Μωραΐτη, με μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η νέα ρυθμιστική είναι εξίσου παράνομη με την προηγούμενη, προσβληθείσα και ακυρωτέα, που προέκυψε από ψηφοθηρική συναλλαγή του τέως υπουργού κ. Σ. Χατζηγάκη με τους κυνηγούς». Η οικολογική οργάνωση ήταν εκείνη που είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή της ρυθμιστικής απόφασης που είχε εκδοθεί στα μέσα Αυγούστου για μια σειρά νομικούς και ουσιαστικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, και η απουσία εμπεριστατωμένων μελετών για τους πραγματικούς αριθμούς των θηρεύσιμων ειδών στην Ελλάδα, προϋπόθεση που τίθεται από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, ώστε να μην απειλείται η πληθυσμιακή τους ισορροπία και κατ΄ επέκταση η ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Το πρόβλημα των εμπεριστατωμένων μελετών για τους πραγματικούς αριθμούς των θηρεύσιμων ειδών στην Ελλάδα αναγνωρίζει και το ΥΠΕΚΑ στη νέα ρυθμιστική απόφαση, κρίνει όμως «επιβεβλημένη», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, την έκδοσή της, προκειμένου «να μην υπάρξουν περαιτέρω νομικές εμπλοκές από τους 230.000 κυνηγούς που έχουν πληρώσει ήδη τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ποσά για την έκδοση των ετήσιων αδειών κυνηγίου».

Το υπουργείο όμως προσμετρεί και μία ακόμη παράμετρο, αιτιολογώντας την ανάγκη νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι: «Θα ήταν άδικο να στερηθούν οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής κυρίως Ελλάδας, που εξαρτώνται από τους κυνηγούς και τις εξορμήσεις τους, αυτούς τους σημαντικούςοικονομικούς πόρους». Το νέο στοιχείο που κομίζει η ρυθμιστική απόφαση είναι η απαγόρευση του κυνηγιού στις πληγείσες από πυρκαϊές περιοχές για τις οποίες ισχύουν σχετικές απαγορευτικές αποφάσεις δασαρχείων, ανεξάρτητα αν αυτές υπέστησαν καταστροφές μέσα στο 2009.

«Ασέλγεια» στο περιβάλλον

Για «ασέλγεια» εις βάρος της Δικαιοσύνης και του περιβάλλοντος κάνει λόγο ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ενωσης Ελλάδος κ. Αγγελος Αγγελέτος , ο οποίος είναι ο άνθρωπος που προσέφυγε «για πολλοστή φορά, και ξανά δικαιωθήκαμε», όπως λέει ο ίδιος- στο ΣτΕ κατά της ρυθμιστικής. «Θα καταφύγουμε ξανά στη Δικαιοσύνη. Θα προσφύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ, αλλά θεωρώ ότι πλέον τον λόγο έχει και η Ποινική Δικαιοσύνη. Η στάση και η απόφαση για νέα ρυθμιστική της κυρίας Μπιρμπίλη και του κ. Μωραΐτη, παραγνωρίζοντας πλήρως το πλαίσιο που η ίδια η απόφαση του ΣτΕ θέτει, συνιστά παράβαση καθήκοντος και προτιθέμεθα να καταθέσουμε τις σχετικές μηνύσεις» υποστηρίζει ο κ. Αγγελέτος. Και προσθέτει: «Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανάμεσα στην έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και στη νέα ρυθμιστική, με σταματούσαν στον δρόμο κυνηγοί και μου έλεγαν: “Τι κατάφερες; Αντί να κυνηγάμε στην Αττική και στη Στερεά, ανεβαίναμε στη Μακεδονία και στον Εβρο”». Και αυτές, όπως σημειώνει ο κ. Αγγελέτος, ήταν οι «ήπιες» αντιδράσεις: «Εχω δεχθεί απειλές κατά της ζωής μου, υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις ακόμη και μέσω του Διαδικτύου. “Τον Αγγελέτο, με αυτά που συνεχίζει να κάνει, θα τον βρουν σε κανένα χαντάκι” έγραφαν ορισμένοι και “ανέβαζαν” σε ιστοσελίδες ή γκρουπ του Facebook». Στο Facebook όμως λειτουργεί και σελίδα υποστήριξης της απόφαση αναστολής. Με τίτλο «Υποστηρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή του κυνηγιού», περίπου 7.000 μέλη του «παγκόσμιου» χώρου κοινωνικής δικτύωσης ζητούν από την Πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης νέων περιβαλλοντικών μελετών, ώστε να εκπληρωθούν οι κατά τον νόμο προϋποθέσεις της ρυθμιστικής απόφασης για τον αριθμό των θηρεύσιμων ειδών και τα όρια περιοχών θήρευσης.

«Μπουχτίσαμε με τους οικολόγους»

«Στρεβλά και αναπόδεικτα» χαρακτηρίζει όσα καταμαρτυρούν για του κυνηγούς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας κ. Νίκος Παπαδόδημας. «Μπουχτίσαμε πια με τις οικολογικές οργανώσεις που κατεβάζουν διάφορα από το κεφάλι τους, για να πλήξουν μια καθ΄ όλα νόμιμη δραστηριότητα όπως είναι το κυνήγι» τονίζει. Και προσθέτει ότι, ανεξάρτητα από τις τυπικές προϋποθέσεις, όπως ήταν η κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης στα δασαρχεία και η έκδοση κατά τόπους ενημερωτικών δελτίων αναφορικά με την αναστολή και προορισμένα για τους κυνηγετικούς συλλόγους και τη θηροφυλακή, προτρέπει τους κυνηγούς «να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να σταματήσουν τις εξορμήσεις τους, έως ότου εκδοθεί η νέα ρυθμιστική απόφαση. Είναι θέμα ηθικού κώδικα να συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις των δικαστηρίων και να τηρούμε τη νομιμότητα, ανεξάρτητα από την εκπλήρωση ή μη τυπικών στοιχείων δευτερεύουσας σημασίας».

Ο κ. Παπαδόδημας εκφράζει συγχρόνως την απογοήτευσή του από τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ απέναντι στη Συνομοσπονδία και στους κυνηγούς. «Εκπροσωπούμε 250.000 οργανωμένα μέλη, αλλά η κυρία Μπιρμπίλη, στο υπουργείο της οποίας μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τη θήρα, ακόμη δεν μας έχει δεχθεί, για μία έστω συνάντηση γνωριμίας. Αντίθετα, συνομιλητές του υπουργείου έχουν καταστεί υποτιθέμενες οικολογικές οργανώσεις-σφραγίδα και άνθρωποι που στην πραγματικότητα εκπροσωπούν εαυτούς» υποστηρίζει ο κ. Παπαδόδημας.

Προσφυγές και στην Ιταλία

Πάντως η απόφαση αναστολής του ΣτΕ και το σκεπτικό της έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιταλία, όπου η αρμοδιότητα καθορισμού των όρων κυνηγιού ανήκει στις κατά τόπους περιφερειακές διοικήσεις, οικολογικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε προσφυγές, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτάσσει ενιαία και από την κεντρική διοίκηση προερχόμενη ρύθμιση της θήρας.

Οι ελπίδες μας πυροβολούνται

Η νέα ρυθμιστική απόφαση χαρακτηρίζεται «προβληματική» και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Οι ελπίδες για ένα υπουργείο Περιβάλλοντος που θα έδειχνε την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα στη χώρα μαςμειώνονται σημαντικά» τονίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία, επαναφέροντας συνάμα και ένα ακόμη σημείο τριβής, την επιμήκυνση της διάρκειας του κυνηγιού, σε «κλιμακωτή» βάση ως τον Φεβρουάριο. Η Ορνιθολογική και οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι εκείνη τη χρονική περίοδο το κυνήγι διεξάγεται μεσούσης της έναρξης της μετανάστευσης πολλών ειδών πτηνών, κυρίως υδρόβιων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επίσης επαναφέρουν και τα άλλα, «ανοιχτά» ζητήματα για το κυνήγι, όπως την «κλιμακωτή», ανά περιοχή και θηρεύσιμο είδος, διάταξη των ημερομηνιών λήξης του κυνηγιού, τη λαθροθηρία, τη θανάτωση απεριόριστου αριθμού ειδών, κυρίως πτηνών, αλλά και το «καυτό» ζήτημα της θηροφυλακής, η οποία στην παρούσα φάση στελεχώνεται και χρηματοδοτείται από τις τοπικές κυνηγετικές ενώσεις. Με γνώμονα αυτά τα θέματα αλλά και την έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης, οικολογικές οργανώσεις και υποστηρικτές της οριστικής απαγόρευσης του κυνηγιού κατήλθαν χθες το μεσημέρι σε διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα «Η φύση δεν ανήκει στους κυνηγούς». Τα θέματα αυτά φαίνεται ότι θα τεθούν εκ νέου και στο τραπέζι διαλόγου που υπόσχεται να εγκαινιάσει εντός του 2010 το ΥΠΕΚΑ, καλώντας σε αυτό την Ελληνική Κυνηγετική Συνομοσπονδία και τις ενδιαφερόμενες οικολογικές οργανώσεις προκειμένου να συζητηθούν οι όροι διεξαγωγής του κυνηγιού.

No comments: