Sunday, December 20, 2009

Χιονιάς σαρώνει την Ευρώπη Σοβαρά προβλήματα προκαλούν το δριμύ ψύχος και οι χιονοπτώσεις


ΛΟΝΔΙΝΟ Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας σαρώνει την Κεντρική και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, καθώς και τα Βόρεια Βαλκάνια και τις ΗΠΑ, με τις ισχυρές χιονοπτώσεις να προκαλούν σοβαρά προβλήματα κυρίως στη Βρετανία και στη Γαλλία. Κατά ειρωνεία της τύχης, στην Κοπεγχάγη την ώρα που οι ηγέτες του πλανήτη συζητούσαν χθες για την υπερθέρμανση, στο εξωτερικό της δανικής πρωτεύουσας η θερμοκρασία ήταν5 β. Κελσίου ενώ οι δρόμοι ήταν καλυμμένοι με 10 πόντους χιόνι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η χιονοθύελλα πλήττει από χθες τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βιρτζίνια ως το Νιου Τζέρσεϊ, με την Ουάσιγκτον να «ντύνεται» στα λευκά. Ενα δεύτερο κύμα ισχυρής χιονόπτωσης προβλέπεται να πλήξει τις ημέρες των Χριστουγέννων την Νέα Υόρκη.

Χάος επικράτησε στις συγκοινωνίες της Βρετανίας λόγω της κακοκαιρίας, που οδήγησε σε πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές χιλιάδες μαθητές καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν εσπευσμένα. Ως το πρωί της Παρασκευής η χώρα ήταν κομμένη στα δύο. Κλειστά ήταν τα αεροδρόμια του Λούτον και του Γκάτγουικ μέσω των οποίων εκτελούνται οι περισσότερες αεροπορικές πτή σεις εσωτερικού. Σε ορισμένες περιοχές όπως στην ανατολική επαρχία του Νόρθφολκ το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά.

Σ το Λονδίνο το αεροδρόμιο Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, παρέμεινε για τουλάχιστον επτά ώρες κλειστό καθώς οι διάδρομοι προσγείωσηςαπογείωσης είχαν παγώσει. Ο διεθνής αερολιμένας του Χίθροου λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Στους αυτοκινητοδρόμους και στο επαρχιακό δίκτυο της Ανατολικής Αγγλίας σημειώθηκαν περίπου 200 ατυχήματα ενώ άλλοι τόσοι οδηγοί στο Κεντ πέρασαν τη νύχτα τους εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιθανότατα λευκά, σύμφωνα με τις ενδείξεις, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της χώρας.

Στη Γαλλία, τουλάχιστον 900 ταξιδιώτες παρέμειναν το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού λόγω της ματαίωσης των πτήσεών τους σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών που παρουσιάστηκε στα κοντινά ξενοδοχεία. Σχεδόν 400 πτήσεις- κυρίως εσωτερικού - ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν για αρκετές ώρες, ενώ ο δεύτερος αερολιμένας της γαλλικής πρωτεύουσας Ορλί λειτούργησε χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Σχεδόν η μισή Κεντρική και Βόρεια Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και του παγετού που επικρατεί σε πολλές ορεινές περιοχές. Η κίνηση των σχολικών λεωφορείων και των βαρέων οχημάτων απαγορεύθηκε χθες για προληπτικούς λόγους στα βόρεια της χώρας, ενώ σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου είχε απαγορευθεί εντελώς η κυκλοφορία από χθες ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένουν οι γάλλοι μετεωρολόγοι από αύριο.

No comments: