Saturday, December 5, 2009

Ντ. Νόρμαν (WWF): «Θέμα πολιτικής βούλησης η συμφωνία στην Κοπεγχάγη»

  • Εκτός από τους πολιτικούς και τους επιστήμονες, επί ποδός για την κρίσιμη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον στην Κοπεγχάγη βρίσκονται και τα μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος.

Συνέντευξη: Θανάσης Γκαβός, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01-12-09

Η Βρετανία που θεωρείται πρωτοπόρος στα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών πρωτοστατεί και στις λαϊκές κινητοποιήσεις για την επισήμανση της κρισιμότητας της διάσκεψης. Ο Ντέιβιντ Νόρμαν, διευθυντής εκστρατειών της WWF στη Βρετανία, μίλησε στο kathimerini.gr για την ατζέντα τόσο των πολιτικών που θα βρεθούν στην Κοπεγχάγη όσο και των ακτιβιστών για το περιβάλλον:

Είναι η Κοπεγχάγη η τελευταία μας ευκαιρία;

«Νομίζω ότι η Κοπεγχάγη είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία – όχι απαραίτητα η τελευταία ευκαιρία, αλλά είναι η στιγμή που όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σε μια περίοδο υψηλής πίεσης. Χωρίς την πίεση που ασκείται όσο πλησιάζει η Κοπεγχάγη θα ήταν πολύ εύκολο τα πράγματα να αφεθούν και να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Επομένως υπό αυτή την έννοια, ναι, εναποθέτουμε πολλές από τις ελπίδες μας στην Κοπεγχάγη».

Ποια είναι τελικά τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της συνόδου και συμφωνούν με τα θέματα που θα θέλατε εσείς να συζητηθούν;

«Τα δύο κορυφαία θέματα είναι η δέσμευση για περιορισμό εκπομπής των επικίνδυνων ρύπων από τις πλούσιες χώρες και η χρηματοδότηση που προσφέρουν οι πλούσιες χώρες στα αναπτυσσόμενα κράτη ώστε να οδηγηθούν σε ‘ένα μέλλον χαμηλής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές. Νομίζω λοιπόν ότι αυτά είναι τα σωστά θέματα προς συζήτηση. Το πρόβλημα είναι ότι οι προσφορές που έχουν τεθεί στο τραπέζι μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επαρκείς. Οι πλούσιες χώρες δηλαδή μέχρι αυτή τη στιγμή προσφέρουν μόνο το ελάχιστο όριο στις ανάγκες μείωσης της εκπομπής ρύπων κατά 25% με 40%, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή το 2007 χρειάζεται για να έχει ο πλανήτης πιθανότητες να αποφύγει την υπερθέρμανση που θα προκαλούσε η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Οι προσφορές ούτε καν πλησιάζουν όσα χρειάζονται να γίνουν για να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς».

Δηλαδή ακόμα και αν οι ηγέτες στην Κοπεγχάγη διακηρύξουν ότι επετεύχθη συμφωνία και πρόοδος, μπορεί αυτή η πρόοδος να μην είναι επαρκής;

«Ο κίνδυνος είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία καλή με πολλές χώρες να λένε ότι συμμετέχουν, αλλά η συμφωνία αυτή να περιέχει όρους που κλειδώνουν τους στόχους για τη μείωση εκπομπής ρύπων σε επίπεδα που πόρρω θα απέχουν από όσα ζητούν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα πολλοί επιστήμονες έχουν συνυπογράψει τη δήλωση της WWF ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να δεσμευθούν για τη μείωση εκπομπής ρύπων κατά 40% μέχρι το 2020. Αυτός είναι ο υψηλός στόχος, όμως σχεδόν κανείς δεν προσφέρεται να δεσμευθεί σε αυτόν. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι οι πολιτικοί να ξανακούσουν τους επιστήμονες, ειδάλλως κινδυνεύουμε να έχουμε μία προσχηματική συμφωνία, με άλλα λόγια μια συμφωνία που οι πολιτικοί θα λένε ότι είναι ικανοποιητική αλλά στην πράξη οι στόχοι που θα περιέχει να απέχουν από τις επιστημονικές εκτιμήσεις και τη δικαιοσύνη που αναζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες».

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι μια επαρκής συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο χρόνο που απομένει μέχρι τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης;

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Το καλό είναι ότι ήδη κορυφαίοι υπουργοί, ακόμη και ηγέτες έχουν δεσμευθεί ότι θα είναι παρόντες στην Κοπεγχάγη. Νομίζω ότι υπό την πίεση εκείνης της στιγμής υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να βρεθεί η πολιτική βούληση που χρειάζεται για να καταλήξουμε σε μία καλή και δεσμευτική συμφωνία υπό τους όρους που θέτει η επιστήμη. Για την ώρα αυτό που λείπει είναι ακριβώς αυτή η πολιτική βούληση, καθώς το τεχνικό κομμάτι της συμφωνίας είναι έτοιμο. Είναι απλά θέμα όσων λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις να πουν ξεκάθαρα ότι ναι, θα δεσμευθούμε στα επίπεδα της μείωσης της εκπομπής ρύπων και θα δεσμευθούμε στη χορήγηση 160 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πολιτική βούληση λείπει, δε χρειάζεται να αναλωθεί χρόνος στις τεχνικές συζητήσεις».

Ποια είναι η στάση που θα τηρήσει η Βρετανία στην Κοπεγχάγη και πόσο ικανοποιημένος είστε από την πολιτική της χώρας κατά των κλιματικών αλλαγών;

«Θεωρώ ότι σαφώς η βρετανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως ο πρώτος παγκοσμίως νόμος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που θέτει ένα ανώτατο όριο στην εκπομπή ρύπων, το οποίο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μην υπερβαίνει. Αυτό είναι πρωτοποριακό μέτρο. Επίσης ο Γκόρντον Μπράουν ήταν αυτός που πρότεινε πρώτος ένα ικανοποιητικό ποσό, 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Άρα με αρκετούς τρόπους η βρετανική κυβέρνηση πρωτοπορεί. Φυσικά και η εδώ κυβέρνηση υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως πολλές από τις προσπάθειές της γίνονται στο παρασκήνιο με σκοπό να κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η στάση της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου επαρκής. Ήταν πολύ απογοητευτικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο όταν για παράδειγμα δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση είναι να πιέσει πολύ δυνατά την Ε.Ε. ώστε να γίνει πολύ περισσότερο συγκεκριμένη και φιλόδοξη στους δικούς της στόχους».

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για το περιβαλλοντικό κίνημα και την παρουσία του με αφορμή την Κοπεγχάγη. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το «Κύμα» που διοργανώνεται στο Λονδίνο;

«Το ‘Κύμα’ στο Λονδίνο είναι μία τεράστια περικύκλωση του Κοινοβουλίου. Είναι ένα κίνημα 100 διαφορετικών οργανώσεων στη Βρετανία. Είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή επειδή συμμετέχουν όχι μόνο περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις ανθρωπιστικής ανάπτυξης, όπως η Oxfam, η Christian Aid και πολλές άλλες. Πραγματοποιείται ακριβώς λίγο πριν την Κοπεγχάγη και ελπίζουμε ότι δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές μας θα βγουν στους δρόμους την 5η του Δεκέμβρη, το Σάββατο. Θα συγκεντρωθούμε στη κεντρική πλατεία Γκρόσβενορ το μεσημέρι και θα πορευθούμε μέχρι να περικυκλώσουμε το Κοινοβούλιο. Θα είμαστε όλοι ντυμένοι στα μπλε και η φωτογραφία από τον αέρα θα παραπέμπει στην πιθανή αύξηση της στάθμης των θαλασσών που θα γίνει πραγματικότητα αν δεν προλάβουμε την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να απαιτήσουν ξεκάθαρα από τους πολιτικούς να επιστρέψουν από την Κοπεγχάγη με την πιο ισχυρή δυνατή συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η εκδήλωση δεν πραγματοποιείται μόνο από το παραδοσιακό ‘πράσινο’ κίνημα, αλλά και από τα συνδικάτα, το κίνημα διεθνούς ανάπτυξης κτλ.».

Υπάρχουν σχέδια παρουσίας σας και στην Κοπεγχάγη;

«Νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι πολύ διαφορετικό παράλληλα με τη σύνοδο στην Κοπεγχάγη. Η WWF για παράδειγμα διοργανώνει μία μίνι ‘Ώρα της Γης’, δηλαδή μία ώρα κατά την οποία όσοι βρίσκονται στην Κοπεγχάγη θα σβήσουν τα φώτα, σε μια ένδειξη προς τους πολιτικούς ότι θέλουν ισχυρή συμφωνία. Θα υπάρξουν πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις και είμαι σίγουρος ότι έχουν οργανωθεί πολλές άλλες διαδηλώσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας. Οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της WWF στην Κοπεγχάγη για την ακρίβεια θα είναι ειδικοί σε θέματα πολιτικής. Επομένως πέρα από τις εκδηλώσεις του δρόμου θα εστιάζουμε εκείνες τις στιγμές στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτύχουμε μία σωστή συμφωνία».

No comments: