Friday, January 8, 2010

Ο χειμώνας που πάγωσε όλον τον πλανήτη

Από την Κίνα ως το Βερολίνο και από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσλειτουργίες
ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη και από τα Τίρανα ως το Πεκίνο το Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη Γη βιώνει έναν από τους δριμύτερους χειμώνες όλων των εποχών. Η θεομηνία συνοδεύεται από σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ιδίως στις οδικές και αεροπορικές, ενώ δεν λείπουν οι θάνατοι αστέγων, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων. Ειδικά στη Βρετανία, η οποία μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία έχει πληγεί περισσότερο από πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο χιονιάς ενδέχεται να διαρκέσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, άλλες δύο εβδομάδες. Στην Ελλάδα πάντως ο καιρός είναι σχετικά ήπιος για την εποχή.

ΛΟΝΔΙΝΟ Κύμα παγετού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου, με τις έντονες χιονοπτώσεις και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες να προκαλούν κυκλοφοριακό χάος στη Βόρεια Ευρώπη, τροχαία δυστυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία μπορεί να συνεχιστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες και οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν ως και τους-15 βαθμούς Κελσίου θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως και την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα σφοδρής χιονόπτωσης από το 1981. Ως χθες τα χιόνια είχαν αφήσει για αρκετές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον 7.000 νοικοκυριά στα νότια της χώρας. Στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, έξω από το Λονδίνο, ακυρώθηκαν 250 πτήσεις ενώ σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν στα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Σαουθάμπτον, του Κάρντιφ και του Αμπερντίν.

Οι βρετανικές Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Στον οδικό άξονα του Χάμσαϊρ, στη Νότια Αγγλία, χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός με εκχιονιστικά μηχανήματα βαρέως τύπου ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί 1.000 οχημάτων που σχημάτιζαν «ουρά» 15 χιλιομέτρων. Περίπου 1.500 σχολεία παρέμειναν κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα και τα περισσότερα από αυτά δεν προβλέπεται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εταιρεία παροχής αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος διέκοψε προσωρινά, για προληπτικούς λόγους, την παροχή αερίου σε 90 βιομηχανίες- κάτι που προβλέπεται στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει-, καθώς η απότομη αύξηση της κατανάλωσης των οικιακών καταναλωτών έχει αυξήσει την ανησυχία για τυχόν ελλείψεις στα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι μεγάλες βιομηχανίες φάνηκαν απρόθυμες να προχωρήσουν σε «εθελοντική μείωση της κατανάλωσης αερίου» όπως τους ζήτησε η εταιρεία Νational Grid, επικαλούμενη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες. Το υπουργείο Ενέργειας διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ελλείψεις καθώς η Βρετανία τροφοδοτείται συνεχώς με αέριο από τη Νορβηγία ενώ στην Ουαλλία λειτουργεί σταθμός υγροποίησης αερίου.

Η Γερμανία πλήττεται από το πολικό ψύχος, με τον υδράργυρο να δείχνει χθες ως και-16 βαθμούς Κελσίου στο Βερολίνο. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας σημειώθηκαν εκτροχιασμός δύο αμαξοστοιχιών χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ τουλάχιστον εννέα άστεγοι βρέθηκαν νεκροί σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Στην Ολλανδία καταγράφηκαν επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με τους δρόμους του Αμστερνταμ να γίνονται αδιάβατοι από τον πάγο. Στη Γαλλία, το χιόνι που πέφτει τις τελευταίες ημέρες καλύπτει σχεδόν τη μισή χώρα- από τη Λιλ στα βόρεια ως και την περιοχή του Μπορντό στον Νότο. Οι γαλλικές Αρχές έδωσαν χθες εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγών και σχολικών λεωφορείων στα μισά σχεδόν διαμερίσματα της χώρας. Στην Πολωνία, έχουν καταγραφεί επισήμως 122 θάνατοι πολιτών, κυρίως αστέγων, από το ψύχος.

Στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες της Κίνας, οι Αρχές προχώρησαν σε προσωρινές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν ήδη παρουσιαστεί ελλείψεις στην τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ρεύματος με άνθρακα.

Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία οι θερμοκρασίες στη Νέα Υόρκη και στο Χιούστον είναι τουλάχιστον 15 β. κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ο σιδηρόδρομος που συνδέει μέσω υποθαλάσσιου τούνελ την ηπειρωτική Ευρώπη με τη Βρετανία (Εurostar) διέκοψε χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, τη λειτουργία του καθώς αμαξοστοιχία η οποία μετέφερε 236 επιβάτες από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο ακινητοποιήθηκε για δύο ώρες κάτω από το στενό της Μάγχης. Χιλιάδες άλλοι ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν καθώς τέσσερα δρομολόγια ακυρώθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε αργά χθες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο σιδηρόδρομος παρέμεινε καθηλωμένος για τρεις ημέρες.

Ελλάδα, η θερμή εξαίρεση

Σ ε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη στη χώρα μας ο καιρός μόνο κακός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, όπου χθες τα ξημερώματα επικρατούσε θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου (!). Ωστόσο, οι αρχές ζητούν από τους οδηγούς που κατευθύνονται προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και αυτό επειδή, παρά το ότι οι οδικές προσβάσεις προς το Καϊμακτσαλάν είναι ανοιχτές τόσο από τον Αγιο Αθανάσιο όσο και από την Κερασιά, απαιτείται η χρήση αλυσίδων στα τελευταία τρία χιλιόμετρα της διαδρομής. Αντίθετα η πρόσβαση προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι ανοιχτή τόσο από τη Βέροια όσο και από τη Νάουσα, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων προς τα ΤρίαΠέντε Πηγάδια στο Βέρμιο. Ακόμη, ομαλή είναι η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά του Νομού Σερρών όπως και σε αυτό της Βασιλίτσας του Νομού Γρεβενών. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, στον Νομό Φλώρινας.

  • Γενική πρόγνωση για την Ευρώπη
  • Η Βρετανία και η Γαλλία πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, καθώς οι σχετικά ήπιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πνέουν συνήθως από τον Ατλαντικό ωκεανό έχουν αντικατασταθεί από ισχυρά βόρεια ρεύματα προερχόμενα από την Αρκτική.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΑΓΧΗ

Πολύωρες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία περίμεναν χθες όσους ήθελαν να περάσουν το στενό της Μάγχης με την αμαξοστοιχία Εurostar. Στον σταθμό του Παρισιού, οι επιβάτες περιμένουν υπομονετικά να τους επιτραπεί η είσοδος στις αποβάθρες καθώς η κυκλοφορία του τρένου διακόπηκε για δύο ώρες περίπου. Ακόμη πιο άτυχοι ήταν οι 240 επιβάτες του συρμού που κατευθυνόταν από τις Βρυξέλλες προς το Λονδίνο το οποίο παρέμεινε ακινητοποιημένο μέσα στη σήραγγα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων που παρουσιάστηκε πρόβλημα στο «ευρωπαϊκό αστέρι» λόγω χιονιού. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν διαβεβαιώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες μετατροπές ώστε να μην «κολλήσει» ξανά η αμαξοστοιχία. Φαίνεται όμως ότι ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του προτού προλάβουν οι μηχανικοί να τοποθετήσουν νέα φίλτρα χιονιού στις μηχανές. (ΑΡ/CΗRΙSΤΟΡΗΕ ΕΝΑ)

No comments: