Saturday, January 9, 2010

Κακοκαιρία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη συνεχίζει να δοκιμάζεται από τον σκληρό χειμώνα, ενώ χιλιάδες επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια.

Η Ευρώπη βρέθηκε και χτες αντιμέτωπη με πολικές θερμοκρασίες και με πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ιδιαιτέρα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στη Βρετανία η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται κάπως.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, τρίτο σε μέγεθος ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ακυρώθηκαν 216 πτήσεις λόγω της χιονοθύελλας, αν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται προς το μεσημέρι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γερμανίας συνέστησε στον πληθυσμό να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα για τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες λίγο έλειψε χθες Παρασκευή να προκαλέσουν αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νιρεμβέργης στη νοτιοδυτική Γερμανία, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρείας Air Berlin με προορισμό το Ντίσελντορφ, ξέφυγε από τον διάδρομο πριν από την απογείωση και ακινητοποιήθηκε στο χιόνι. Οι 145 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος αποζημιώθηκαν.

Το Βέλγιο ξύπνησε το Σάββατπ αντικρύζοντας τις πρώτες νιφάδες χιονιού, που εμφανίστηκαν πρώτα στην περιοχή της Λιέγης, για να απλωθούν αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Πνιγμένη στο χιόνι ξύπνησε χτες σχεδόν ολόκληρη η Γαλλία, όπου σημειώνονται επίσης προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, ενώ στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της χώρας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 7.000 νοικοκυριά. Στις ίδιες περιοχές σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα στο παγωμένο οδόστρωμα, κυρίως από φορτηγά, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Στη Βρετανία που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας τις τευλευταίες ημέρες, η κατάσταση ήταν πιο ομαλή.

Στα αεροδρόμια η κατάσταση παραμένει προβληματική, ενώ αντίθετα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αναμένεται να λειτουργήσει σχεδόν κανονικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με μόνο λίγες καθυστερήσεις. Στα δρομολόγια της Eurostar δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα παρά μόνον δύο στα τρία τρένα.

Η έλλειψη αλατιού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκασθεί να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να παραληφθούν πριν από τις 21 Ιανουαρίου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Στην Ιταλία 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές, προκαλώντας παράλληλα πτώση δέντρων και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη Ρώμη οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν άνοδο της στάθμης του Τάμεση χωρίς ωστόσο να σημειωθούν πλημμύρες, ενώ το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας και χιόνι.

Η Ιρλανδία, που είχε να αισθανθεί τόσο κρύο από το 1963, είναι επίσης καλυμμένη με χιόνι, το οποίο ανάγκασε το αεροδρόμιο του Δουβλίνου να αναστείλει τη λειτουργία του.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν αποδιοργανώσει τις οδικές συγκοινωνίες και στην Πολωνία, όπου 25.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Κίλτσε και Κατόβιτσε στο νότο.

Τέλος μεγάλο μέρος της Ισπανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας προειδοποίησε τον πληθυσμό για ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της ημέρας.

Σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες στο Μαυροβούνιο

Εκτός από την Αλβανία και το γειτονικό της Μαυροβούνιο πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Σε περιοχές στα σύνορα Μαυροβουνίου - Αλβανίας, στο χωριό Ριέκα Τσρνογιέβατς, στη λίμνη Σκόδρα και σε χωριά του δήμου Ούλτσινι όπου υπερχείλισε ο ποταμός Μπόγιαν οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των εκτεταμένων πλημμύρων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας του Μαυροβουνίου Ίβαν Μπράγιοβιτς και Μπόρο Βούτσινιτς επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία και ο στρατός θα εκκενώσουν τον πληθυσμό και ότι έχουν εξασφαλιστεί βάρκες και ειδικό ελικόπτερο για την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Μπόγιαν, σύμφωνα στοιχεία της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου προσέγγισε τα επίπεδα ρεκόρ του 1952, όταν είχε φθάσει τα έξι μέτρα. Σε συνεχή άνοδο είναι και η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Σκόδρα και ομάδες διάσωσης έχουν εγκατασταθεί σε πληγείσες περιοχές για να επέμβουν μόλις κριθεί αναγκαίο.

Ήδη ορισμένες οικογένειες έχουν φύγει από το νησί - φρούριο Ζάμπλιακ - Τσρνογέβιτς στη λίμνη Σκόδρα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και στους δήμους Ζέτα και Μπιέλο Πόλιε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λιμ.

Πλημμύρες και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Οι καταρρακτώδεις βροχές χθες το βράδυ προκάλεσαν άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών Σάβα, Νερέτβα, Σένα και Βρμπας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά και να δημιουργηθούν κατολισθήσεις.

Επιπλέον σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 70 χωριά.

Ειδικές δυνάμεις προστασίας από τις πλημμύρες είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, μεταδίδουν τα βοσνιακά ΜΜΕ. Εφ' όσον συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων του ποταμού Σάβα θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα προστασίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Srna, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην Μπιέλινα, Ντράγκο Ρίστιτς.

Τα νερά του Σάβα και του παραποτάμου του, Λουκάβατς έχουν περικυκλώσει κατοικίες σε συνοικίες της Μπιέλινα. Από την υπερχείλιση του ποταμού Δρίνου καλύφθηκαν από τα νερά σπίτια στα χωριά Πόποβι και Αμάιλιε και 600 εκτάρια αγροτικής γης στην κοινότητα Γιάνιε.

Ο εκπρόσωπος του κέντρου επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Μπράνιμιρ Αράποβιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fena ότι η στάθμη των υδάτων του Νερέτβα στο Στάρινσκι Μοστ, στο Μόσταρ έφθασε τα 1.009 εκατοστά λόγω των βροχοπτώσεων και της εκκένωσης του ταμιευτήρα νερού στο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Στο δήμο Μπουγκόινο, στην κεντρική Βοσνία το τελευταίο 24ωρο έπεσαν 36 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο προκαλώντας πλημμύρες και παραλύοντας χωριά. Στη Γκρατσάνιτσα λόγω υπερχείλισης του Βρμπας πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους.Σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν και στους δήμους Μπίχατς και Μπίλετσα.

Από τους θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα προκλήθηκαν βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Ρογκάτιτσα, Σόκολατς και Χαν Πιέσακ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: