Wednesday, May 12, 2010

Ανοίγει ο φάκελος για τον Ολυμπο

  • Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο «προστασία του Ολύμπου» και αρχίζει τη συζήτηση για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού, που εκκρεμεί επί χρόνια, ώστε να θωρακίσει το «βουνό των θεών» από άκριτη εκμετάλλευση, καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση.

Ο διάλογος για το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ανοίγει την Τετάρτη, με ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Μία από αυτές, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια σωρεία αυθαιρεσιών στον Ολυμπο και έχει προωθήσει στα συναρμόδια υπουργεία το αίτημα για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού, χαιρετίζει την εξέλιξη και θα παραστεί με αντιπροσωπεία της στη σύσκεψη, καταθέτοντας και τα αποτελέσματα της διεθνούς καμπάνιας που οργάνωσε για την ενίσχυση της νομικής προστασίας του «βουνού των θεών».

Σημειώνεται πως η κυβερνητική πρωτοβουλία εκδηλώνεται την ώρα που το νομαρχιακό συμβούλιο Πιερίας έχει φτάσει στο σημείο να ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο την κατάργηση της υπουργικής απόφασης του 1985 της Μελίνας Μερκούρη, που κήρυξε τον Ολυμπο ιστορικό - αρχαιολογικό τόπο.

Μάλιστα, ζητούν και την απομάκρυνση της προϊσταμένης της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφης Πουλάκη - Παντερμαλή, μιας αρχαιολόγου που επί δεκαετίες στέκεται εμπόδιο στους αυθαιρετούντες.

Την περασμένη εβδομάδα, το «Εθνος της Κυριακής» έφερε στο φως αποκαλυπτικές φωτογραφίες - ντοκουμέντα με σειρά... οικοπέδων στις υπώρειες περιοχές του Ολύμπου, εντός αρχαιολογικού χώρου, με εισόδους πολυτελείας και τείχη-περιφράξεις, έτοιμα να δεχτούν κατοικίες.

Β। Ιγνατιάδης, ΕΘΝΟΣ

No comments: