Tuesday, May 4, 2010

Εκπέμπουν SΟS για το οικοσύστημα τριών αμερικανικών Πολιτειών

  • Ευθύνες στην ΒΡ επιρρίπτει ο πρόεδρος Ομπάμα για την πετρελαιοκηλίδα

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ Με «άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή», όπως παραδέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, απειλείται ήδη η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Η γιγαντιαία πετρελαιοκηλίδα πλήττει ευαίσθητα οικοσυστήματα στις ακτές της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμας και του Μισισιπή, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η «απόβασή» της και στις πλούσιες σε αλιεύματα- και τουρίστες- ακτές της Φλόριδας.

Και οι τέσσερις Πολιτείες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απαγορεύθηκε για 10 ημέρες κάθε μορφή αλιείας. «Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν πως ίσως είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή» επεσήμανε ο κ. Ομπάμα από το λιμάνι Βένις, όπου ταξίδεψε επί τούτου για να επιθεωρήσει προσωπικά τις- μάταιες- εργασίες απορρύπανσης της ακτοφυλακής. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέραείχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο» συμπλήρωσε- σε μια προφανή επικοινωνιακή προσπάθεια να αποκρούσει τις επιθέσεις εναντίον του για την πολυήμερη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κηλίδας, αλλά και για την άρση του μορατόριουμ αδειοδότησης νέων υπεράκτιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου.

«Μια πλημμύρα τοξικών ουσιών και κολλώδους πίσσας θα πλήξει για δύο-τρεις μήνες τις ακτές μας. Ολοι είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ» ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο των «Νew Οrleans Τimes» με το οποίο «υποδέχθηκαν» τον πρόεδρο στην πανικόβλητη πόλη της τζαζ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε την πλήρη ευθύνη για την καταστροφή στη βρετανική εταιρεία. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΒΡ είναι υπεύθυνη για τη διαρροή. Η ΒΡ θα πληρώσει» είπε χαρακτηριστικά. Πράγματι με ανακοίνωσή της η ΒΡ γνωστοποίησε ότι θα πληρώσει το κόστος καθαρισμού και ότι ήδη χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει. Ωστόσο άλλες πηγές διαβεβαιώνουν ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας η ΒΡ δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα από 75 εκατ. δολάρια για συνολικές αποζημιώσεις, τη στιγμή το πραγματικό κόστος είναι βέβαιο ότι θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

Οργανώσεις και κάτοικοι των πληττομένων Πολιτειών έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάθεση αστικών αγωγών σε βάρος τόσο της εταιρείας του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι όσο και της ΒΡ, ενώ μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κάλεσαν τρεις διευθυντές- τον Λαμάρ Μακ Κέι της ΒΡ Αmerica, τον Στιβ Νιούμαν της Τransocean και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Ηalliburton - να καταθέσουν για τα αίτια της καταστροφής.

Αν και η ΒΡ επιμένει ότι η διαρροή δεν ξεπερνά τις 850.000 λίτρα την ημέρα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος το τελευταίο τριήμερο, ενώ υπολογίζουν με βάση δορυφορικές φωτογραφίες ότι η διαρροή πλησιάζει ήδη εκείνη του Εxxon Valdez. Οσο για το μέλλον, η ΒΡ ισχυρίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα για την εφαρμογή στον πυθμένα ενός προσωρινού «καπακιού» βάρους 70 τόνων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ δήλωσε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να σταματήσει εντελώς η διαρροή.

No comments: