Monday, January 24, 2011

Μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Απαιτείται μια νέα Οδηγία για τα δάση, λέει ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τις βόρειες χώρες, που αντιμετωπίζουν διαφορετικές απειλές

Στην έκθεση που κατατέθηκε προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη και θα συζητηθεί μεθαύριο 25 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνονται μέτρα για την προετοιμασία των ευρωπαϊκών δασών απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

Μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Στην Πράσινη Bίβλο σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη καίγονται 500.000 εκτάρια δασικής έκτασης με αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Ετησίως εκδηλώνονται περίπου 50.000 δασικές πυρκαγιές, κυρίως στις χώρες του Νότου, και στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την Ελλάδα με τις φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007, καθώς και για την Πορτογαλία και την Ισπανία που βίωσαν μεγάλες καταστροφές κάτω από δυσμενείς συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.
Τα μελλοντικά σενάρια δείχνουν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, με προφανείς επιπτώσεις στο κλίμα και τη ζωή των ανθρώπων.
  • Διαφορετικές απειλές
«Απαιτείται μία νέα Οδηγία για την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή, ένα θέμα λεπτό, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις βόρειες χώρες. Η απειλή είναι διαφορετική σε κάθε κράτος, ανάλογα με την κλιματική ζώνη: Μεσόγειο, Αλπική, περιοχές κοντά στον πόλο. Χρειαζόμαστε όμως κοινή πολιτική», λέει ο κ. Κρίτων Αρσένης.
«Στον Νότο π.χ. εξαπλώνονται παθογόνοι οργανισμοί, έντομα που προσβάλλουν τα δέντρα. Με τη μετακίνηση των εντόμων εξαπλώνονται και οι επικίνδυνες επιδημίες στα δάση. Η έκθεση προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τη συντονισμένη δράση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Ενα δεύτερο παράδειγμα είναι η ανάγκη χρηματοδότησης σε δημόσιους φορείς για τα δάση. Μέχρι τώρα ένα δασαρχείο, μια δασική υπηρεσία ως δημόσιος οργανισμός, δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί άμεσα για να προβεί σε επενδύσεις και αναγκαία έργα. Η ενίσχυση διοχετευόταν μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα».
Στην έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος υπογραμμίζεται η ανάγκη προληπτικής δράσης για τις πυρκαγιές και η ανάλογη χρηματοδότηση.
Οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 42% της επιφάνειας της Ευρώπης, στην πρωτογενή βιομηχανία απασχολούνται πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα και ο κύκλος εργασιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ.
«Ενα κρίσιμο θέμα είναι και η αύξηση του προϋπολογισμού για τα δάση στην υπό αναθεώρηση Κοινή Αγροτική Πολιτική», λέει ο κ. Κρίτων Αρσένης.
  • Νέες συνθήκες
«Δεν θέλουμε μόνο να προσαρμοστούν τα δάση στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε ως κοινωνίες στις νέες συνθήκες. Ενα ακόμα αίτημα είναι να αναπτυχθούν κριτήρια βιωσιμότητας στο κρίσιμο ζήτημα της βιομάζας. Προβλέπεται σταδιακά ο διπλασιασμός στη χρήση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα μειώνει π.χ. τη δυνατότητα του δάσους να δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο κ. Κρίτων Αρσένης.
  • Επικίνδυνες επιδημίες
Για την εξάπλωση επικίνδυνων επιδημιών στα δάση της Ευρώπης η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τη συντονισμένη δράση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 22/01/2011

 

No comments: